Lyd Teknisk Side

Skrevet av lydtekniker Kjell Havre som var med fra starten ( var da 16/17 år ) og noen år frem til han begynte på skole i Stavanger.

Lyd Teknisk Side

I Dixie 69 hadde vi et av de beste lydanleggene PA ( PA etter engelsk Public Address ) som var å anskaffe på den tiden.  Dette var et Hagstrøm PA200 lydanlegg.  Det hadde en utgangseffekt på 200Watt RMS som var mye den gang,  videre var det 6 mikrofon innganger ( dette var høy impedans mic. innganger ) som også var mye i den tid.  Det hadde også out/inn for f.eks ekkomaskin, samt en innebygget romklang, men den var ikke mye å skryte av. 

Det var 4 høytaler kabinetter med 2 x12 tommer fulltone i hver.  Siden det totalt var 8 lettdrevne 12 tommer høytalere så "leverte" PA'en mye lyd.  Vi hadde 2 lyd teknikere i koret Pusen ( Øyvind Skår ) og Havren ( Kjell Havre ), og vi var stolt over arbeidet vi utførte, ikke en eneste gang hadde vi problemer med det tekniske.  Vi hadde alltid med oss ekstra plugger, kabler, verktøy, måleinstrument og loddebolt, og ikke sjeldent måtte vi fikse ting på stedet, men lyd ble det alltid.  Vi skaffet også inntekter på dette PA anlegget, vi leide ut anlegget, og således fikk vi inntekter til å fornye utstyret, vi leide aldri ut uten at vi teknikere ( som aldri tok betalt ) var med.  Vi dekket således flere av konsertene i by'n og var også i Stavanger.  Shoking Blue - Mongo Jerry - Lill Lindfors - Finn Kallvik er bare noen av dem.  Vi benyttet også anlegget på de første diskotek kveldene som vi hadde fredag kveld i Ungdommen.  Vi manglet da RIAA korrigering mellom platespiller og PA så derfor ble det ikke noe god bass og trøkk i lyden, det irriterer meg at jeg ikke fisket dette.

Dette at det var høy impedans mic. innganger skapte noen utfordringer pga lange mic. ledninger, så vi lagde kabler for mic'er med balanserte 600 ohm utgang og omformere på inngangen på PA'en. Da kunne vi benytte lange mic kabler, uten forringelse av kvalitet, vi måtte bare passe på at alt var i fase.

Lydkvaliteten kan man diskutere, lyden var klar og "bar" utrolig godt, men Bass og Diskant justeringene "angrep" alt for lavt og høyt for et PA anlegg som er tiltenkt menneskelig stemmer, det var også en Middle justering men denne var nesten ubrukelig pga av  de før nevnte Bass og Diskant justeringene.
Men allikevel, det låt utrolig godt når vi hadde våre Dixie konserter, jeg husker at jeg flere ganger fikk frysninger på ryggen når jeg satt foran koret med Pa'en og Helgen og koret var samstemt, dette er gode minner.  Vi fikk jo flere meget gode anmeldelser i avisene,  kanskje noen husker Drammens Teater.

Vi lydteknikere hadde litt av en jobb før og etter konsertene, det var bæring og opprigging og nedrigging, men dette utførte vi med glede og noen ganger fikk vi hjelp, som den gangen en av de skjønne korjentene hjalp oss, hun skulle pakke ned mic stativene, og spurte hvor hun skulle legge disse rørene, koselig det.

Jeg husker også en episode fra Aulaen på Laksevåg ( Gymnas ) under et av familieshowene vi hadde med flere kjente gjester, bl.a.  Inger Lise Rypdal og Helgen var litt stresset, så spurte han: Havre, har vi kontroll på lyden, ja selvfølgelig svaret jeg, og da sa Helge, jeg skjønner ikke hvordan du kan være så rolig, men jeg visste jo at alt var ok.  Det ble nok et vellykket show.

Det er mange gode minner fra denne tiden, og kanskje spesielt de showene vi fremførte og hvor alt stemte, Helge og Tove sang, Jan og Øyvind på gitar, Geir på piano/orgel ( mens han kikket over brillene ) og lyden var god, da fikk jeg som sagt frysninger, det låt veldig bra.

Så takk til dere alle, jeg er glad som fikk være en del av dette, og jeg gleder med til festen.

 

Nyeste kommentarer

23.11 | 20:21

Reidun Barstad

03.10 | 23:10

Dette var meget imponerende. Visste ikke dette, selv om jeg er over 50 år. Helt fantastisk !!!!

20.08 | 20:12

Heisan allesammen. Kjekt å komme igang igjen etter sommerferien. Bra at nye medlemmer kommer også til.
Terje Grahl Trafikkskole trenger også "nye medlemmer"

27.06 | 17:02

Kjempebra Bente...Vi gleder oss til 16..august)
God sommer til dere alle.